RESOLUCIÓ de 30 de novembre de 1998, per la qual s'estableixen els criteris ambientals per a l'atorgament del distintiu de garantia de qualitat ambiental als càmpings.
L'augment en la conscienciació mediambiental de la nostra societat demana de les diferents activitats econòmiques una més gran implicació en la protecció del nostre patrimoni natural.
Aquesta implicació té un doble vessant en el cas del sector turístic. D'una banda, el sector turístic exerceix una pressió sobre el medi ambient, ja sigui com a consumidor de recursos o perquè afecta espais d'alt valor ecològic. D'altra banda, no és possible una indústria turística en entorns degradats i per tant el medi ambient es constitueix com un element de competitivitat.
El distintiu de garantia de qualitat ambiental, d'acord amb el Decret 296/1998, de 17 de novembre, pel qual s'amplia l'àmbit del distintiu de garantia de qualitat ambiental als serveis, pretén fomentar les activitats de serveis que van més enllà dels requeriments que resulten del compliment de la normativa vigent i que, per tant, produeixen una menor afecció al medi ambient.
Dins aquest marc i atesa la complexitat i diversitat del sector turístic (multiplicitat d'infraestructures, equipaments, etc.), s'ha cregut oportú identificar subsectors homogenis, per la qual cosa la present Resolució s'adreça al subsector de càmpings.
Amb l'objectiu de contribuir al fet que Catalunya sigui una destinació turística d'òptima qualitat ambiental;
En ús de les facultats que m'atorga l'article 5 del citat Decret i d'acord amb l'informe previ del Consell de Qualitat Ambiental,
Resolc:
Definir la categoria de càmpings i els criteris de qualitat ambiental per optar al distintiu de garantia de qualitat ambiental, que es regeixen pels apartats següents:
1- Categoria de servei
S'entén per càmping aquell establiment definit d'acord amb el Decret 55/1982, de 4 de febrer, sobre ordenació de la pràctica del càmping i dels establiments dedicats a aquest fi.
2- Sol·licitants
Poden sol·licitar el distintiu de garantia de qualitat ambiental els titulars dels càmpings ubicats a Catalunya.
3- Criteris
Les propietats o característiques de qualitat ambiental específiques de la categoria de servei definida en l'apartat 1 s'avaluen segons els criteris i el sistema d'avaluació establerts a l'annex.
4- Període de validesa
La definició de la categoria de servei i dels criteris específics per a aquesta categoria té un període màxim de validesa de tres anys a partir de la data de publicació d'aquesta resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.
5- Número de codi
Als efectes administratius, el número de codi assignat a la categoria de servei és:
Codi 90: càmpings.
6- Ús de la marca
6.1 L'ús de la marca s'ha d'adequar a les especificacions indicades en les Normes gràfiques establertes pel Departament de Medi Ambient per a la utilització del distintiu de garantia de qualitat ambiental.
6.2 La llegenda que ha de figurar al distintiu de garantia de qualitat ambiental és la següent: "Respectuós amb el medi ambient", o bé la seva traducció literal a la resta d'idiomes en què es trobi la informació general del càmping.
6.3 El logotip identifica l'empresa i no podrà ser utilitzat per a la publicitat de productes, ni en els productes mateixos ni en els seus envasos. El càmping podrà utilitzar el logotip del distintiu en la seva imatge corporativa (fulletons, paper de cartes, etc.).
Barcelona, 30 de novembre de 1998
Alfred García García-Blanco
Director general de Qualitat Ambiental
Annex
Per obtenir el distintiu de garantia de qualitat ambiental, el càmping ha de disposar de la corresponent autorització i ha de complir la legislació ambiental vigent allà on estigui ubicat i els criteris ambientals especificats en aquest annex, els quals tenen com a objectiu la minimització de l'impacte sobre el medi i el foment de la sensibilitat ecològica dels usuaris.
--1 Criteris ambientals per a la categoria de servei
1.1 Residus
1.1.1 Sistemes de gestió
El centre i, en tot cas, les empreses arrendatàries dels seus serveis (supermercat, restaurant, etc.) han de gestionar els seus residus conforme a les determinacions legals i especialment segons la reglamentació municipal. A fi d'afavorir la valorització dels residus que genera, el càmping ha d'implantar la recollida selectiva de vidre, paper i cartró, plàstics, metalls, piles, làmpades, residus orgànics i altres matèries susceptibles de valorització, sempre que aquesta gestió sigui conseqüent amb la del municipi o comarca on estigui ubicat el centre. L'avaluació de conformitat consistirà a comprovar que el nombre i tipus de contenidors és suficient per garantir una bona gestió per part del càmping d'acord amb la gestió de l'ens local.
1.1.2 Retolació identificativa dels contenidors
Tots els contenidors han d'estar retolats amb una identificació del tipus de residu que contenen. L'avaluació de conformitat es farà per inspecció visual.
1.1.3 Informació al campista en el moment de la inscripció
En el full d'entrada que es lliura al campista en el moment de la inscripció s'ha d'adjuntar un resum del reglament interior del càmping on s'ha d'esmentar l'obligatorietat d'efectuar el destriament de residus d'acord amb les condicions de recollida selectiva imperant en el municipi. En el full informatiu que es lliura al campista en el moment de la inscripció, s'ha d'explicar la importància de la recollida selectiva i la necessitat que aquesta s'efectuï correctament. Les zones de recollida selectiva de residus estaran perfectament identificades en els plànols del càmping que són a disposició dels campistes, tant en els generals en format de cartell com en els fulls informatius que s'han de lliurar als campistes en el moment de la inscripció. L'avaluació de conformitat es farà per inspecció visual.
1.2 Estalvi d'aigua
El centre ha de promoure l'estalvi d'aigua freda i calenta i conseqüentment d'energia. Els equipaments de bany (aixetes de lavabo, dutxes i cisternes de vàter), els equipaments de la piscina o el sistema de rec o d'altres instal·lacions que consumeixin aigua han d'incorporar sistemes d'estalvi. Per a la definició de sistema d'estalvi d'aigua, s'ha de prendre com a referència la Resolució de 8 d'agost de 1997, per la qual s'estableixen els criteris ambientals per a l'atorgament del distintiu de garantia de qualitat ambiental als productes i als sistemes que afavoreixen l'estalvi d'aigua. Alguns dels criteris que s'inclouen a continuació són criteris bàsics que s'han de complir obligatòriament i d'altres són opcionals, i cal escollir entre tots per obtenir un valor total mínim de 8 punts.
1.2.1 Criteris bàsics
1.2.1.1 Rètols en les zones comunitàries
En les zones comunitàries de consum d'aigua s'han d'instal·lar rètols on es faci referència a la utilització racional de l'aigua. L'avaluació de conformitat es farà per inspecció visual.
1.2.1.2 Informació al campista
En els fulls informatius del càmping, s'ha d'explicar la importància de la utilització correcta de l'aigua. L'avaluació de conformitat es farà per inspecció visual.
1.2.2 Criteris opcionals (la suma de punts ha de ser igual o superior a 8)
La comprovació de la conformitat amb el criteri quan es tracti d'avaluar si el centre ha instal·lat sistemes d'estalvi d'aigua en els diferents equipaments de bany s'ha de fer de la forma següent. En aquells criteris que afectin moltes unitats (aixetes de lavabo, dutxes o vàters), s'ha de calcular el coeficient de compliment per criteri (nombre d'unitats que compleixen el criteri dividit pel nombre d'unitats total) i s'ha de multiplicar per la puntuació màxima per criteri. La suma de les puntuacions màximes ponderades amb els corresponents coeficients de compliment ha de tenir un valor igual o superior a 8. L'avaluació del compliment del criteri es farà per inspecció visual i consulta de les especificacions tècniques del fabricant.
1.2.2.1 Regadores de dutxa
Les regadores de dutxa (fixes i mòbils) han de tenir un cabal inferior a 10 l/min per a pressions compreses entre 1 i 5 bars o bé han d'incorporar limitadors de cabal que, un cop acoblats a la regadora, donin un cabal inferior a 10 l/min per a la mateixa gamma de pressions. Puntuació màxima: 4 punts.
1.2.2.2 Aixetes
Les aixetes de lavabo, bidet i aigüera han de tenir un cabal inferior a 8 l/min per a pressions compreses entre 1 i 5 bars o bé han d'incorporar limitadors de cabal que un cop acoblats a l'aixeta donin un cabal inferior a 8 l/min per a la mateixa gamma de pressions. Puntuació màxima: 4 punts.
1.2.2.3 Vàters
Els vàters han de complir les condicions següents:
a) El volum màxim d'aigua admès per descàrrega ha de ser de 6 l. Si la cisterna porta incorporat un dispositiu d'estalvi, l'estalvi amb el dispositiu incorporat ha de ser d'un 20% com a mínim respecte de la descàrrega abans d'incorporar el dispositiu. Puntuació màxima: 3 punts. L'avaluació de conformitat es farà per càlcul del volum diari descarregat amb la hipòtesi de 12 descàrregues/dia, de les quals 9 són curtes.
b) El vàter ha d'incorporar un dispositiu d'interrupció de descàrrega o de pulsació curta/llarga. Les instruccions relatives a l'accionament del dispositiu d'interrupció de descàrrega o de pulsació curta/llarga han de ser visibles a la cisterna. Puntuació màxima: 2 punts. L'avaluació de conformitat es farà visualment.
1.2.2.4 Altres sistemes
Altres sistemes que afavoreixen l'estalvi d'aigua; s'inclouen aquí aquells sistemes no previstos en els apartats anteriors com per exemple aixetes o regadores de dutxa amb tancament automàtic temporitzat o amb sensor de presència, sistemes d'estalvi en les instal·lacions de la piscina, sistemes d'estalvi en el rec, aprofitament d'aigües grises o pluvials, etc. L'estalvi demostrable ha de ser d'un mínim d'un 20% en relació amb la instal·lació convencional. L'avaluació de conformitat es farà per càlcul d'acord amb les especificacions del fabricant. Puntuació màxima: 3 punts per a cada sistema implantat.
1.3 Eficiència energètica
El centre ha de promoure l'eficiència energètica en les seves instal·lacions. Alguns dels criteris que s'inclouen a continuació són criteris bàsics que s'han de complir obligatòriament i d'altres són opcionals, i cal escollir entre tots per obtenir un valor total mínim de 3 punts.
1.3.1 Criteris bàsics
1.3.1.1 Enllumenat
La comprovació de la conformitat amb el criteri quan es tracti d'avaluar si el centre ha instal·lat làmpades d'unes característiques determinades s'ha de fer de la forma següent. En el moment de la sol·licitud, s'ha d'exigir que, com a mínim, el 25% de les làmpades instal·lades compleixi el criteri. La substitució del 75% restant es podrà fer de forma progressiva en funció de la vida útil de les làmpades instal·lades durant els 3 anys de vigència de l'atorgament i abans de la sol·licitud de renovació. L'avaluació de la conformitat amb el criteri es farà per inspecció visual i consulta de les especificacions tècniques del fabricant.
Les zones comunitàries interiors (zona comuna dels lavabos, oficines, supermercats, etc.) es classifiquen d'acord amb el nombre d'hores de funcionament continuat (l'enllumenat s'encén i s'apaga un sol cop).
a) En les zones comunitàries interiors amb funcionament continuat superior a 5 hores diàries, s'han d'utilitzar fluorescents trifòsfors o làmpades fluorescents compactes. Es permet la utilització de làmpades halògenes quan estigui justificat per requeriments ornamentals o comercials (com a màxim, el 5% del total de punts de llum).
b) Hi ha d'haver un màxim aprofitament de la llum natural en les zones comunitàries interiors, i no s'ha d'obstaculitzar el seu accés sempre que sigui possible. L'avaluació de la conformitat amb el criteri es farà per inspecció visual.
c) En les zones exteriors d'activitat social (que tenen requeriments de color importants), s'han d'utilitzar làmpades de rendiment superior a 60 lm/W (làmpades de vapor de mercuri, fluorescents trifòsfors amb balast electrònic o d'altres).
d) En les zones d'acampada (que tenen un requeriment cromàtic baix), s'han d'utilitzar làmpades de rendiment superior a 100 lm/W (làmpades de vapor de sodi d'alta pressió o de fluorescents trifòsfors amb balast electrònic o d'altres).
e) L'encesa i apagada de les làmpades a les zones d'acampada s'ha de fer mitjançant un sistema de control automàtic que permeti un control precís sobre les hores de funcionament. L'avaluació de la conformitat amb el criteri es farà per inspecció visual.
1.3.1.2 Aigua calenta sanitària (ACS)
a) Totes les instal·lacions d'ACS, tant els dipòsits d'acumulació com els tubs de distribució, han d'estar ben aïllats. L'avaluació de conformitat es farà per inspecció visual.
b) La instal·lació d'ACS ha d'incorporar una vàlvula mescladora de tres vies amb bomba i circuit de recirculació entre caldera i dipòsit programable. L'avaluació de conformitat es farà per inspecció visual.
c) El rendiment de la caldera ha de ser superior al 85%. L'avaluació de conformitat es farà per analítica de gasos.
d) L'opacitat dels gasos provinents de la caldera haurà de ser inferior o igual a 2 d'acord amb l'escala de Bacharach. L'avaluació de conformitat es farà per analítica de gasos i es mesurarà únicament quan el combustible emprat sigui gasoil, fuel-bia i fuel-oil 1. Es considera que les instal·lacions que funcionen amb fuel-oil 2 no compleixen el criteri, i per tant en queden excloses automàticament.
1.3.1.3 Rètols en les zones comunitàries
En les zones comunitàries, s'han d'instal·lar rètols on es faci referència a la utilització racional de l'aigua calenta i l'enllumenat, així com d'altres aparells elèctrics a disposició dels campistes. L'avaluació de conformitat es farà per inspecció visual.
1.3.1.4 Informació al campista
En els fulls informatius del càmping s'ha d'explicar la importància de la utilització correcta dels recursos energètics del càmping i, si escau, donar informació sobre les energies renovables emprades. L'avaluació de conformitat es farà per inspecció visual.
1.3.2 Criteris opcionals (la suma de punts ha de ser igual o superior a 3)
1.3.2.1 Enllumenat
La comprovació de la conformitat amb el criteri quan es tracti d'avaluar si el centre ha instal·lat làmpades o d'altres sistemes d'unes característiques determinades s'ha de fer de la forma següent. En el moment de la sol·licitud, s'ha d'exigir que, com a mínim, el 25% de les làmpades instal·lades compleixi el criteri. La substitució del 75% restant es podrà fer de forma progressiva en funció de la vida útil de les làmpades instal·lades durant els 3 anys de vigència de l'atorgament i abans de la sol·licitud de renovació. L'avaluació de la conformitat amb el criteri es farà per inspecció visual i consulta de les especificacions tècniques del fabricant.
Les zones comunitàries interiors (zona comuna dels lavabos, oficines, supermercats, etc.) es classifiquen d'acord amb el nombre d'hores de funcionament continuat (l'enllumenat s'encén i s'apaga un sol cop).
a) En les zones comunitàries amb funcionament continuat superior a 8 hores diàries, cal que els balasts utilitzats en els fluorescents trifòsfors siguin electrònics. Valoració: 2 punts.
b) Les làmpades emprades en zones interiors han de tenir un contingut en mercuri inferior o igual a 10 mg/làmpada. Valoració: 1 punt.
c) A l'interior de les cabines dels vàters, s'han d'emprar sistemes de control de presència o bé polsadors temporitzats. Valoració: 1 punt.
d) Les làmpades emprades en zones exteriors han de tenir un contingut en mercuri inferior o igual a 10 mg/làmpada. Valoració: 1 punt.
1.3.2.2 Aigua calenta sanitària (ACS)
Instal·lació d'una caldera d'alt rendiment, de baixa temperatura o de condensació. Valoració: 2 punts. L'avaluació de conformitat es farà per inspecció visual.
1.3.2.3 Energies renovables
S'inclouen aquí algunes possibilitats d'utilització d'energies renovables en un càmping. S'accepten d'altres solucions, prèvia justificació tècnica. Valoració: 3 punts per a cada tipus diferent d'energia renovable utilitzada. L'avaluació de conformitat es farà per inspecció visual i valoració tècnica de l'eficàcia i idoneïtat del sistema emprat.
a) Energia solar tèrmica: per a producció d'ACS, calefacció de locals per terra radiant, escalfament de piscines.
b) Energia solar fotovoltaica: per a enllumenat exterior (fanals fotovoltaics), sistemes de rec de jardins, electrificació de zones aïllades, bombament d'aigua, o d'altres aplicacions justificades.
c) Energia eòlica: per a electrificació de zones aïllades, bombament d'aigua, o d'altres aplicacions justificades.
d) Energia geotèrmica: per a producció d'ACS, calefacció de locals, escalfament de piscines, etc.
e) Energia de la biomassa: per a producció d'ACS, calefacció de locals.
1.4 Sorolls
1.4.1 Valor d'immissió
La producció de soroll a l'interior del càmping s'ha de mantenir dintre del valor límit que exigeix la convivència i el respecte als altres. S'ha de controlar especialment el volum de la veu humana o l'activitat directa de les persones, els animals domèstics, el funcionament d'electrodomèstics, aparells i instruments musicals o acústics i el funcionament d'instal·lacions d'aire condicionat, ventilació o refrigeració. Durant les hores nocturnes compreses entre les 00.00 h i les 07.00 h, no s'ha de sobrepassar en tota la zona d'acampada un nivell d'immissió de soroll de 50 dBA que provingui de l'activitat del càmping. La determinació del nivell de la immissió sonora s'ha de calcular d'acord amb l'annex 2 de la Resolució de 30 d'octubre de 1995, per la qual s'aprova una ordenança municipal tipus reguladora del soroll i les vibracions (DOGC núm. 2126, de 10.11.1995). L'avaluació de conformitat es farà per mostreig.
1.4.2 Incorporació de la problemàtica del soroll en el reglament intern del càmping
En el reglament intern del càmping ha de quedar explícita l'obligació dels campistes de mantenir un mínim de respecte pel silenci, i que és possible l'expulsió del campista que reiteradament vulneri aquesta condició. L'avaluació de conformitat es farà per comprovació visual.
1.4.3 Informació al campista
En els fulls informatius del càmping, s'ha d'explicar la importància de mantenir un nivell baix de sorolls, i evitar molèsties innecessàries als veïns i a l'entorn natural on s'insereixen les instal·lacions. L'avaluació de conformitat es farà per comprovació visual.
1.5 Integració paisatgística
1.5.1 Construccions
Les construccions a l'interior del recinte han de ser fetes amb materials, colors i estil arquitectònic propis de la zona. L'avaluació de conformitat es farà per inspecció visual.
1.5.2 Tancaments
Els tancaments perimetrals han de ser de vegetació autòctona o bé amb l'estil arquitectònic de la zona. Únicament s'admeten altres tipus de tanques si estan dissimulades amb vegetació autòctona. L'avaluació de conformitat es farà per inspecció visual.
1.5.3 Vegetació autòctona
La vegetació en el interior del recinte ha de ser pròpia de la zona. L'avaluació de conformitat es farà per inspecció visual.
1.6 Informació ambiental
En el moment de la inscripció, a més del reglament intern, s'ha de lliurar als clients un full divulgatiu dels criteris que caracteritzen els càmpings que han obtingut el distintiu on s'expliquin els apartats anteriors, la gestió de les aigües residuals i d'altres aspectes d'interès. Aquest full pot ser específic o bé formar part del full general d'informació (opció preferible). El full ha d'estar editat en català i en la resta d'idiomes en què es trobi la informació general del càmping. L'avaluació de conformitat es farà per comprovació visual.
--2 Sistema d'avaluació de conformitat
El sol·licitant ha de presentar la sol·licitud per al distintiu de garantia de qualitat ambiental juntament amb el dossier tècnic formalitzat per una entitat col·laboradora del Departament de Medi Ambient.
2.1 Dossier tècnic
Els sol·licitants del distintiu per als serveis inclosos a la categoria de càmpings han de trametre a una entitat col·laboradora del Departament de Medi Ambient degudament acreditada un dossier tècnic, el contingut del qual s'especifica a continuació, que el sol·licitant ha de mantenir actualitzat durant el període de validesa del distintiu. L'entitat col·laboradora ha d'examinar el dossier i comprovar en l'establiment que el dossier tècnic és conforme a la realitat, i emetre'n el corresponent certificat.
El dossier tècnic consta d'una descripció general del càmping i del compliment dels criteris ambientals, de les declaracions del sol·licitant, de les especificacions tècniques dels informes, i dels resultats de les inspeccions realitzades.
El Departament de Medi Ambient es reserva el dret de visitar sense avís previ les instal·lacions, amb llibertat d'accés al dossier tècnic actualitzat i d'altra documentació que consideri necessària.
2.2 Selecció de l'entitat col·laboradora
Els controls han de ser realitzats per una de les entitats col·laboradores del Departament de Medi Ambient degudament acreditades per a aquest camp d'actuació, una relació actualitzada de les quals es lliurarà al sol·licitant.
Si no n'hi ha, el Consell de Qualitat Ambiental pot avalar expressament i per a aquest supòsit concret una entitat imparcial.
(98.330.104)